Δελτίο Τύπου του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα κατά Nαρκωτικών: Μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας»

Η κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τον κυνισμό και τον παραλογισμό μιας κοινωνίας, που ενώ ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση τόσο του προβλήματος της εξάρτησης όσο και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων όπως η βία, η παραβατικότητα, οι ψυχικές διαταραχές, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά επιχειρεί να κερδίσει από τις ανοικτές της πληγές.

Ενδεικτικό παράδειγμα η κατ’ ευφημισμό Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η μέρα αυτή αντί να αποτελεί μέρα περίσκεψης, αναστοχασμού και ελπίδας – όπως οφείλει να είναι η καθημερινότητα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, λειτουργεί περισσότερο σαν ανούσια φιέστα. Μια φιέστα με παυσίπονη δράση κατ΄αναλογία με την παυσίπονη δράση των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι εξαρτημένοι. Μια φιέστα που λειτουργεί απενοχοποιητικά για την πολιτική ηγεσία, πολλές φορές για τους ίδιους τους επαγγελματίες που δουλεύουν στο χώρο και εν τέλει για ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσοδοφόρο όχι μόνο για τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης αλλά και για την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Άλλοτε αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αποκλεισμού και άλλοτε πεδίο προβολής μιας επίπλαστης ευαισθησίας. Θυμάται η εξουσία και η κοινωνία τη «μάστιγα του αιώνα» σε κάθε παγκόσμια μέρα και όταν υπάρχει έξαρση των θανάτων. Και ξεχνά το καθημερινό μαρτύριο των συμπολιτών μας που βρίσκονται δέσμιοι της εξάρτησης τους από τη μια πλευρά και της υποκρισίας και του κυνισμού των ιθυνόντων από την άλλη πλευρά.

Η αδιέξοδη και παράλογη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών από τις κυρίαρχες πολιτικές και επιστημονικές αντιλήψεις έχει οδηγήσει:

  • Στο να συρρικνώνονται συνεχώς οι δημόσιες προτάσεις απεξάρτησης και να επιτρέπεται ταυτόχρονα η εξάπλωση των παράνομων ιδιωτικών «θεραπευτηρίων», χώρων που έχουν ανάγει την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, σε ένα εμπόριο παρόμοιο με αυτό της πιάτσας των παράνομων ουσιών. 
  • Στο να μη δίνεται καμία σημασία σε ελπιδοφόρες προσπάθειες, μέσα από τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν και βελτιώνουν τη ζωή τους.
  • Στο να τίθεται ως τελικός στόχος απλά η εξάλειψη της «λίστας της ντροπής» και όχι η χειραφέτηση και ανάκτηση της αξιοπρέπειας των εξαρτημένων.
  • Στο να θεωρούνται οι συμπολίτες μας με προβλήματα εξάρτησης ως πηγές εγκληματικότητας και άλλων προβλημάτων και να ζητείται όλο και πιο έντονα η μετακίνηση δομών απεξάρτησης έξω από τις πόλεις.  Οι μηχανισμοί ελέγχου και περιθωριοποίησης φαίνεται να είναι ίδιοι είτε μιλάμε για τοξικομανείς, είτε για μετανάστες κ.ο.κ. Η βάση είναι κοινή: αποκλεισμός του διαφορετικού.
  • Στο να υπάρχει παντελής αδιαφορία για ένα παράλογο νομικό πλαίσιο που οδηγεί στις φυλακές τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας με προβλήματα εξάρτησης, με μοναδικό αποτέλεσμα να προστίθεται ένα δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό του εγκλεισμού στο ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα της εξάρτησης.

Όλα αυτά τα αδιέξοδα της διαχειριστικής πολιτικής τα βιώνουμε με επώδυνο τρόπο στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας1. Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια σε καθεστώς ομηρείας και αβεβαιότητας καθώς ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχουν προβεί σε λύση των προβλημάτων χρηματοδότησης, παρά μόνο σε κάποιες «πυροσβεστικού» τύπου κινήσεις. Και όλα αυτά παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου – ακόμη και στο νέο εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά – για συνέχιση του προγράμματος. 

Για όλους αυτούς τους λόγους διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας σε μια αξιοπρεπή και ελεύθερη από οποιαδήποτε εξάρτηση ζωή, ενάντια σε κάθε λογική συρρίκνωσης και απαξίωσης του περιεχομένου της ζωής μας και δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα μας. Δεν θα σταματήσουμε καθώς η συνέχιση του προγράμματος δεν αποτελεί για μας πολυτέλεια, αλλά βασική προτεραιότητα για τη ζωή μας και καλούμε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες και πολιτικούς, τους γονείς, την ελληνική κοινωνία να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα.

Η Επιτροπή Αγώνα του Προγράμματος[1]

 

Πρόσωπο επικοινωνίας: Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Συντονιστής Προγράμματος, Τηλέφωνα: 2310 500477, 6944317524

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 10, 54625, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ.: 2310 500477-8, www.selfhelp.gr, selfhelp@auth.gr

[1] Η Επιτροπή Αγώνα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελείται από μέλη του προγράμματος, συγγενικά τους πρόσωπα, εκπαιδευόμενους και εργαζόμενους σε αυτό.

Ετικέτες Technorati: , , ,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s