Παιδιά του Σουπερμαν: βιβλιοκριτική

Το βιβλίο αυτό των εκδόσεων Πολύτροπο προέκυψε από τη διδακτορική διατριβή της Πατρίτσιας Γερακοπούλου, η οποία εξέταζει με μια κλινική ψυχο-κοινωνιολογική ματιά, τους φανατικούς αναγνώστες των κόμικς (comic-fans) με υπερ-ήρωες – Spiderman, Superman, Spawn, Watchmen, κλπ.

Χρησιμοποιεί ψυχοδυναμικές θεωρίες στην ανάλυση και συζήτηση των αφηγήσεων των αναγνωστών του δείγματός της, την θεωρητική πλαισίωση και χρησιμοποίηση των οποίων σίγουρα δεν είμαι ο κατάλληλος να κρίνω. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντική η εστίαση της έρευνάς της σε φαινόμενα μαζικής κουλτούρας και φανταστικού, με έμφαση στην 9η τέχνη, που έγινε με κοινωνικοψυχολογική κατεύθυνση σε ελληνικό ΑΕΙ, γιατί δείχνει ότι ανοίγουν και άλλα πεδία έρευνας για την κοινωνική ψυχολογία πέρα από διομαδικές σχέσεις και λοιπά βαρετά. Και φαίνεται από το βιβλίο, αν και δεν ξεφεύγει από τον «αποστασιοποιημένο» ακαδημαϊκό λόγο, ότι και η συγγραφέας, συμμετέχει στην κουλτούρα του comic book fandom. Οπότε, +2!

Η εμφάνιση του βιβλίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, σοβαρά & αυστηρά, (ημι) ακαδημαϊκά βιβλία που έχουμε συνηθίσει στις ανθρωπιστικές & κοινωνικές επιστήμες της Ελλάδας, τόσο ως προς τον όγκο του, όσο και στο εξώφυλλο (που θυμίζει pulp μυθιστορηματάκι), αλλά και στο layout των σελίδων, με μια ασυνήθιστη γραμματοσειρά (που τουλάχιστον εμένα δεν μου άρεσε).

Το βιβλίο αυτό βέβαια, είναι μια συντομευμένη έκδοση του διδακτορικού της, οπότε μην τρομάζετε ότι θα βρείτε ατελείωτες θεωρητικές συζητήσεις και πυκνή βιβλιογραφία. Αντίθετα, είναι περιεκτικό σε μέγεθος και σε θεωρία, περιγράφοντας συνοπτικά τη ψυχαναλυτική θεωρία της, την προσέγγιση του εαυτού και της ταυτότητας, το ζήτημα του fandom, δηλαδή της φανατικής ανάγνωσης κομικς, τη μέθοδο που χρησιμοποιεί (αφηγήσεις ζωής). +2!

Και μετά έρχεται η ανάλυση… Στο μέρος της ανάλυσης & συζήτησης, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, εξετάζονται επιμελώς τα ερωτήματα: 

  • Τι είδους διέξοδο παρέχουν οι φανταστικοί ήρωες στο άγχος και την επιθυμία;
  • Πώς διαχειρίζονται οι fans τις αντιφάσεις της ενηλικίωσης διαφεύγοντας σε μία φαντασιακή πραγματικότητα;
  • Πώς ενηλικιωνόμαστε, ατομικά και κοινωνικά, συντροφιά με τους ήρωες και τους αντι-ήρωές μας;

Το τελευταίο ερώτημα, έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για μένα, καθώς δείχνει πως οι αναγνώστ(ρι)ες υπερ-ηρωϊκών κομικς, διαβάζουμε – όπως είναι φυσικό – διαφορετικά πράγματα καθώς μεγαλώνουμε, περνώντας από την αρχική εφηβεία στην ύστερη και μετά στην ενηλικίωση και την «ωρίμανση». Αλλά, αν το διαβάσουμε διαφορετικά, αρθρώνει και μια αφήγηση του πως ενηλικιώθηκαν τα ίδια τα κόμικς μέσα στον 20ο αιώνα, μάζι με τους αναγνώστες τους, πως έγιναν πιο πολύπλοκα, διφορούμενα, αμφίθυμα και αν θέλετε, μεταμοντέρνα, καθώς αλλάζαν και οι εποχές. Έτσι, τα κόμικς και οι καταναλωτ(ρι)ές τους, ωριμάζουν, γίνονται ενήλικα, αλλά και πιο μπερδεμένα, πολύπλευρα, σχετικά, μέσα σε μια κοινωνία που γίνεται μεταμοντέρνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s