Ενοικιασμένοι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας από ΜΚΟ «Έδρα»

 

Με το πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας» που στην ουσία νομιμοποιεί την «ενοικίαση εργαζομένων»φαίνεται να προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να καλύψει τα ελλείμματα προσωπικού στα νοσοκομεία. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί » έγιναν 113 προσλήψεις ατόμων για 5 μήνες με 625 ευρώ την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τα ένσημα των οποίων θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ.

Σημ: Δυστυχώς οι ΜΚΟ της ψυχικής υγείας φαίνεται ότι έτρεξαν να συνδράμουν την κυβέρνηση στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας αναλαμβάνοντας – στο χώρο τους- να ρυθμίσουν τα ρουσφέτια και την επιβολή καθεστώτων εργασιακής επισφάλειας, χωρίς καμία διαφάνεια τουλάχιστον… Ποιοι προσλήφθησαν, με ποια κριτήρια, ποια προσόντα, με ποιο διαγωνισμό, που δημοσιεύτηκε το κάλεσμα;    

από το TVXS…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», με το πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας» γίνονται προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, μέσω ΜΚΟ, πολύ συχνά χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσλήφθηκαν στο ΨΝΑ «Δαφνί» 30 νοσηλευτές Δ.Ε., 30 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 12 κοινωνικοί λειτουργοί, 6 εργοθεραπευτές, οδηγοί και τεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, η ανάθεση των οποίων έγινε στην ΜΚΟ «ΕΔΡΑ».

Ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ «Δαφνί» Θόδωρος Μεγαλοικονόμου δήλωσε στην «Ε», «Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, με κυριότερο το τι μπορεί να προσφέρει ένας νοσηλευτής με 5μηνη σύμβαση που, ώσπου να προσανατολιστεί και να καταλάβει «πού βρίσκεται», θα λήξει η σύμβασή του και θα φύγει. Το ίδιο ισχύει και για το λεγόμενο βοηθητικό προσωπικό, όπως π.χ. τις τραπεζοκόμους, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας. Το ίδιο για έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν εργοθεραπευτή κ.ο.κ.».

Ο κ. Μεγαλοικονόμου επισήμανε ότι οι 120 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι δεν αντικαταστάθηκαν παρά τις προβλέψεις του μνημονίου για το 1 προς 10 ενώ ούτε φέτος φαίνεται να γίνουν αντικαταστάσεις. Αναφέρει επίσης πως με αυτές τις αισχρές συμβάσεις και τους όρους πρόσληψης «σύντομα θα υπάρξουν εταιρείες που θα προσλαμβάνουν και νοικιάζουν άνεργους γιατρούς για ένα κομμάτι ψωμί».

Όπως δηλώνει ο κ. Μεγαλοικονόμου στην «Ε», «Tο υπουργείο και οι διοικούντες (με τη σιωπηρή συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας) επωφελούνται από την κόπωση (λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού), το θυμό (λόγω και των δραστικών μειώσεων των αποδοχών) και επομένως, την απογοήτευση και τα αδιέξοδα εντός των οποίων αναγκάζεται να λειτουργεί το νυν υπάρχον προσωπικό, μέσα σ’ ένα άκρως δυσλειτουργικό, υπό κατάρρευση και διαρκώς εκβαρβαριζόμενο σύστημα, για να περάσουν (ελπίζοντας να κάνουν και αποδεκτή) αυτή την ουσιαστικά δουλοκτητική συνθήκη εργασίας μέσα στο Δημόσιο. Πρόκειται, παραφράζοντας τον παλιότερο όρο «λεροποίηση»για την ιδρυματική εξόντωση των ψυχικά ασθενών και για το σύστημα ψυχικής υγείας της χώρας πριν από 25 χρόνια, για την πλήρη «Λοβερδοποίηση»της Υγείας.

‘Όχι μόνο οι 5μηνες συμβάσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά πρόκειται, αντιθέτως, να το επιδεινώσουν. Θα κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, που έχει το υπουργείο στα σκαριά, όσο κι αν τώρα το αρνούνται».

Ο κ. Μεγαλοικονόμου εκφράζει επίσης τους φόβους του για το μέλλον του ΨΝΑ «Δαφνί», «Ξέρουμε ότι το «Δαφνί» αναφέρεται στα σχέδια του υπουργείου με την υποσημείωση «κλείσιμο», χωρίς κανείς να γνωρίζει τι εννοούν μ’ αυτό».

Εισάγοντας ένα καθεστώς «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» των 625 ευρώ και πιθανώς αυξάνοντας τον αριθμό τους τον επόμενο χρόνο, να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς μέσα στο (πάλαι ποτέ) «Δημόσιο», των επισφαλών και πρόσκαιρα εργαζομένων (θα δουλεύουν δίπλα δίπλα), που θα κάνει πιο εύκολη την αποπομπή των μονίμων ή, σε πρώτο στάδιο, τη διαπραγματευτική θέση των μονίμων.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει παλιότερα με τις προσλήψεις stage: είχε ήδη φανεί η χρεοκοπία του όλου εγχειρήματος και η ανάγκη μονιμοποίησης των stagiers. Απλώς τώρα η έκταση και η μορφή που παίρνει αυτή η διαδικασία με την πρόσληψη μέσω ΜΚΟ ξεπερνάει, από κάθε άποψη, κάθε προηγούμενο».

Η «Ε» ζήτησε από τον αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΑ «Δαφνί» Λάμπρο Σκλαβούνο να σχολιάσει το επίμαχο θέμα των προσλήψεων και εκείνος δήλωσε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι και το νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Η επιλογή αυτή ήταν λύση ανάγκης. Επιλέξαμε μια νόμιμη οδό, αφού οι προσλήψεις μέσο ΜΚΟ προωθούνται πλέον από το υπουργείο. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι οι αμοιβές αυτών των εργαζομένων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από το να παραμείνουν άνεργοι όμως…». 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s